Het Eiland

 

Kos is het fietseiland van Griekenland, het eiland van Hippocrates en het derde eiland in grootte van de Dodekanesos. Het heeft een mooie haven, lange stranden, kristalhelder zeewater en is in archeologisch opzicht zeer interessant.

 

Kos is slechts door een zeestraat van een paar kilometer van Turkije verwijderd en bestaat voornamelijk uit laagland, met slechts een hoge bergketen aan de oostkust. Kos is de geboorteplaats van Hippocrates, de grondlegger van de medische wetenschap.  De boom waaronder hij les gaf staat nog steeds in het centrum van Kos-stad, het is een van de oudste bomen ter wereld.

 

Kos-stad, de hoofdstad van en de belangrijkste haven, ligt aan de noord-oost kust van het eiland. De stad is wederopgebouwd na een zware aardbeving in 1933. In de stad zie je veel parken met bloemen, met palmen omzoomde lanen en fantastische zandstranden. Daarnaast zijn er nog belangrijke archeologische monumenten. De stad Kos dateert uit het jaar 366 voor Christus en is sindsdien ook de hoofdstad van het eiland Kos. In de haven komen cruiseschepen vanuit de hele wereld kennis maken met de schoonheid van het eiland Kos. De grote promenade in Kos-stad heeft begin 2005 een grote opknapbeurt gehad met nieuwe verlichting en decoratie. Op 27 september vindt er in de historische binnenstad van Kos een multi-cultureel festival plaats.

 

In het westen vind je het dorp Kefalos (2097 inwoners) met de bekende windmolen van Papavassilis en de ruines van een middeleeuws kasteel. In het midden van het eiland (het verkeersknooppunt) ligt Antimacheia (1678 inwoners) met de beroemde vesting van Antimacheia, gebouwd in de Venetiaanse tijd. Binnen de muren staan nog oude kerkjes en ruïnes van huizen uit die tijd, waarin de bewoners beschutting zochten tegen de aanvallen van piraten. De windmolen in het centrum aan de hoofdstraat draait nog echt.

© 2015 Moto Harley, Kos Greece